Läk magen inifrån och ut

Allt börjar i magen och det sägs att 75-80% av vårt immunförsvar sitter just här. Därför behöver magen och hela kroppen inte bara en paus från skräpmat utan även paus från sådant som belastar den.

Det bästa vi kan göra föra att läka och stärka är att själva ”kliva ur vägen” och ge kroppen utrymme för detta. 

Hela mag-, tarmsystemet behöver fibrer för att kunna arbeta på bästa sätt. Utan fibrer så ”stannar” det kvar och det skapar en grogrund för förruttnelse och jäsning. Den mesta maten vi äter är s.k ”slemmig” och slemmet har en tendens att stanna kvar om det inte finns tillräckligt med fibrer som drar med sig slemmet ut. 

Med tiden blir tarmen svag och mottaglig, dessutom hindrar ”slemmet” att näringen tas upp som den ska. Detta leder i sin tur till näringsbrister i och med ett lågt näringsupptag. 

En frisk och stark mage- och tarm klarar det mesta i måttliga doser. Men om den är svag och i obalans blir den känslig och kommer ge ifrån sig div symtom som exempelvis: gaser, uppsvälldhet, knip, förstoppning, diarré, smärta mm. Efter en tid så märks även detta på hälsan med exempelvis trötthet, svagt hår, svaga naglar, svag hud, förtidigt åldrande mm.

Hur skall man då göra för att hjälpa kroppen att få ordning på mage och tarmar? Det bästa är att kontakta en kunnig näringsterapeut för att få individuell rådgivning med mat, ev tillskott och livsstilsråd. Här får du även lite tips på vad du kan göra själv:

• Pausa en period helt från animalier, mejeri och ägg. Börja äta mer fibrer från frukt, bär och grönsaker. Undvik de 4 ”gifterna” (socker, vitt mjöl, salt, mejeri).

• Ät mer raw food i form av färska, frukter, bär, grönsaker, sallad och groddar. Drick gärna en grön smoothie varje dag.

• Lägg gärna till enzymer och probiotika som tillskott för att stötta magen och tarmen.

• Tugga ordentligt och undvik äta under stress.

• Lär dig mer om matkombinationer för att underlätta matsmältningsprocessen.

Lycka till!

Close

Låt oss ta sunda steg tillsammans

Fyll i dina uppgifter nedan så får du vårt nyhetsbrev